Tedavi Sırasında Karşılaşabileceğiniz Acil Durumlar
BRAKET KOPMASI
Neden Braketiniz Kopar?
-
Sert yiyecekler
-
Tırnak yeme, kalem çiğneme veya buz ısırma gibi kötü alışkanlıklar
-
Dişe iyi yapışmamış braket
-
Çiğnemenizdeki değişiklik sebebiyle sürekli uygulanan bir kuvvet
-
Ağzınıza aldığınız bir travma
Braketiniz veya teliniz koptuysa ortodontistinizle iletişime geçin. Eğer randevunuza birkaç gün kaldıysa randevunuzu bekleyebilirsiniz. Eğer birkaç hafta varsa randevunuzu daha erken bir zamana alabilirsiniz. Ortodontistinizi braket kopması konusunda bilgilendirirseniz size braketinizi yapıştırmak için daha uzun bir zaman ayırması mümkün olacaktır.
Braketin hareket etmesi size rahatsızlık verebilir. Bu durumda doktorunuzun size verdiği koruyucu mumu kullanabilirsiniz. Eğer mumunuz yoksa şekersiz sakız da size yardımcı olacaktır.
Braketin mümkün olan en yakın zamanda yeniden yapıştırılması iyi olacaktır. Braketin koptuğu durumda telin kesilmesi veya braketin telden uzaklaştırılması gerekebilir, böyle bir durumda teli kesmek için temiz bir tırnak makası kullanabilirsiniz.
Kopan braketin yeniden yapıştırılması bazı durumlarda mümkün olabilmektedir. Çıkan parçayı ortodontistinize götürmeniz iyi olacaktır.
DİŞTE HASSASİYET
Braketler ilk takıldığında veya rutin kontroller sırasında doktorunuz teli daha kalın olanlarla değiştirdiğinde başta baskı olmasa da 1-2 saat sonra hissetmeye başlayabilirsiniz, bu ağrı 2-3 gün içinde en yüksek düzeye ulaşıp, 1 hafta sonunda büyük oranda azalacaktır.
Çoğu braket sebepli ağrı reçetesiz ilaçlarla çözülmektedir. Asetaminofen içeren ağrı kesiciler bu sebeple çok sık tercih edilenlerdir. İbuprofen veya naproksen sodyum içeren NSAID türevi ağrı kesiciler de enflamasyonu azaltarak ağrının azalmasına yardımcı olacaktır.
TELİN KIRILMASI VEYA BRAKETTEN ÇIKMASI
Eğer ana tel son dişteki parçadan ayrıldıysa öncelikle cımbızla onu yerine takmayı deniyebilirsiniz. Eğer sizi rahatsız ediyorsa o bölgeye koruyucu mum veya şekersiz sakız yerleştirebileceğinizi unutmayın. Eğer yerine koyamıyorsanız ve sizi rahatsız etmeye devam ediyorsa küçük bir tel kesici veya tırnak makasıyla kesebilirsiniz, son parçanın ağzınıza düşüp yutmamaya dikkat edin. Tedavinizde bir sıkıntı olmaması için ortodontistinizle iletişime geçmeyi unutmayın.
KOPAN PARÇANIN YUTULMASI
Kırılan veya kopan bir parçanın yutulması durumunda medikal durumunuzu dikkatle inceleyin. Genelde sindirim kanalı yoluyla dışarı atılacaktır. Eğer nefes almada güçlük veya başka semptomlar yaşıyorsanız doktora gitmeniz yerinde olacaktır.
PEKİŞTİRME APAREYİNİN KIRILMASI/KOPMASI/KAYBOLMASI
Eğer pekiştirme apareyinize zarar geldiyse kırılan parçalarla beraber en yakın zamanda ortodontistine gidin. Kırılan pekiştirme apareyinin tamiri bazı durumlarda mümkün olabilmektedir veya yenisini yapmak gerekebilir.
CHAİNİN (DİŞLERİNİZİ BİRLEŞTİRMEYE YARAYAN ZİNCİR ŞEKLİNDEKİ ELASTİK) KOPMASI / DİŞTEN AYRILMASI
Özellikle tedavinin sonuna doğru minik boşlukların kapatılması için kullanılan chainler dişinizden ayrıldığında kapanan boşluğun yeniden açılması ve söküm tarihinin ertelenmesi mümkün olmaktadır. Ayrılan lastiği takabiliyorsanız cımbızla yeniden braketin çevresine geçirin. Yapamıyorsanız ortodontistinizle iletişime geçin.
METAL LİGATÜRÜN BATMASI
Braketlerle teli bağlamak için kullanılan metal ligatürlerin uçları yenilen yemekler veya kullanılan arayüz fırçalarıyla dışarı çıkarak yanağınıza veya dişetinize batabilir. Onu yeniden telin altına ittirmek için kurşun kalem arkasındaki silgilerden veya kulak temizleme çubuğundan yararlanabilirsiniz. Eğer hala rahatsız etmeye devam ediyorsa ortodontistinizle iletişime geçebilirsiniz.